S01 - Szabi után feltöltődve, de vér nélkül

2015. május 07. 14:57 - Mr.Hodgkin

Nem volt nyugodt a szabadság főleg úgy, hogy tudtuk a baj még fenn áll. Tünetek csak súlyosbodtak, lettek erős hasi fájdalmaim, ami gondolom a daganat miatt lehetett. Alighogy hazajöttünk a pihenésből anyám kórházba került, apámat meg éppen eltemettem. "Nem akartam kimaradni a sorból", ezért ismét jelentkeztem további kivizsgálásokra, de már új doktorhoz fordultam segítség kéréssel, aki kézbe vette ügyemet. Szóval szeptember közepén visszakerültem ismét a wellnessbe, ahol az új orvosom rendezte a papírokat, újra értelmezte a leleteket és helyre állította a vérképemet, ami még rosszabb volt, mint a májusi. 

A vörösvérsejtek csak 3 hónapig élnek és mivel én már jó ideje nem termeltem magamtól vért a kapottak közben szépen lassan elhaltak bennem. Az első hét állapotom stabilizálásával telt, majd következett a vastag tűs mintavétel, hogy több mintához jusson a patológus. Ultrahangot megismételtük, ami egyértelműen mutatta, hogy a helyzetem romlott és nagyon kellene már a kezelés.

A vastagtűs élményeket későbbi postban részletezem, de a lényeg, hogy sikerült a mintavétel. Elküldtük a patológusnak, aki orvosomnak köszönhetően hamar megvizsgálta a szövetmintát, de sajnos a pontos diagnózishoz ez se volt elég. Ekkor már biztos volt, hogy limfóma, csak az nem, hogy melyik. Ezért orvosom úgy döntött, hogy hasamon keresztül kivesznek egész nyirokcsomókat, ami már csak elég lesz a vizsgálatokhoz.

Nagyon hálás vagyok neki, hogy szerzett a sebészeten helyet, mert relatíve rövid idő alatt áttoltak oda, ahol egy fél órás laparoscopiás műtét várt rám. A félórából végül másfél lett, mert a helyszínen (bennem) tapasztaltak átírták az elméletet és végül 1,5 csomót vettek ki . A lábadozásra nem sok idő maradt, mert műtét követő 2. nap reggelén már ki is dobtak, hogy mehetek haza. Alig bírtam még járni a fájdalomtól, de iszonyat pörög az osztály, kellett a hely.

A beavatkozás során végül 4 helyen ejtettek bemetszést a hasfalamon, abból a legnagyobb amin keresztül kivették a csomókat az 1,5 centi körül lehetett. Egy lyuk volt még a váladékgyűjtő zacskónak, ami szerencsére tiszta és üres maradt, de ormótlanul fájt a helye. Új szintre emelkedett a wc-re járás fogalma, mert minden mozdulat fájt, kivéve a háton fekvést. Az pedig azért volt kellemetlen, mert olyan rossz volt az ágy, hogy beállt a derekam első nap estéjére, így a sebészetről csak az instant fájdalom maradt meg emlékezetemben. (kis műtét, kevés fájdalomcsillapító) Műtétet követően 15 perc múlva már fenn voltam.

Csodás nap volt hazavezetni a kórházból 5 hét bennfekvés után, nagyon szépen betartottam a követési távolságot.

A lábadozás körülbelül 3 hétig tartott, ameddig fájt a hasfalam, Az izomszövet gyógyulása legalább 6 hét, addig nem igazán terhelhető.

Laparoscopia - forrás: vital.hu

Ez a módszer lehetőséget ad diagnosztikus és terápiás beavatkozásokra egyaránt. Az eljárás előnye, hogy a betegen a műtét típusától függően 2-3 darab, 1-2 cm-es műtéti seb keletkezik, a korábbi lényegesen nagyobb műtéti hegeket okozó módszerekkel szemben. Műtét után a beteg sokkal hamarabb felkelthető ágyából, hamarabb visszatérhet a közel normális életvitelhez, 2-3 nap után otthonába távozhat, és csak varratszedésre kell ismét jelentkeznie. Az otthoni ápolás gyakorlatilag nem jelent megterhelést a családnak, hiszen a beteget nem korlátozza a sebek feszülése okozta fájdalom.

A hasüregi szerveknek is kisebb megterhelést jelent, így a hasi műtétek jelentős hányadában kialakuló hasüregen belüli összenövések, és ezáltal a késői szövődmények veszélye is csökken. Daganatos betegségek során, az esetlegesen folyamatban lévő kemoterápiás kezelés alatt a sebgyógyulási hajlam kedvezőtlenebb, ezért a szükségessé váló szövettani mintavételt is célszerű ezzel a módszerrel elvégezni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrhodgkin.blog.hu/api/trackback/id/tr607384900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása