S01 - Vizsgálatok besorololása fájdalomskálán - 1. rész

2015. május 20. 18:30 - Mr.Hodgkin

Érdekes lehet számotokra, hogy a vizsgálatok amiket elvégeztek rajtam milyen fájdalommal járt, milyen élményekkel gazdagodtam. 1-10-ig terjedő skálán sorolom be őket, kezdjük a legenyhébbel.

Röntgen, fogászat, fül-orr, kardiológiai és a hasi ultrahang - 0

Azt hiszem legalább az egyiken már mindannyian túl estünk, semmilyen fájdalommal nem jár. (jobb esetben)

Izotópos vizsgálat - 0 (kanül esetén), 3 fecskendővel

Rádióaktív kontrasztanyagot kanülön keresztül adták beadása ezért nem fájt, de a sugárzásra oda kell figyelni. 1 napig kis gyerekeket és terhes nőket kerüld.  Nálam azonnal semmilyen drámai mellékhatás nem jött ki, de azt követő 1-2 napban émelygés és rossz hangulatom volt. 

CT és PET CT vizsgálat - 0 (kanül esetén), 3 fecskendővel

Itt is rádióaktív kontrasztanyagot fecskendeznek beléd szintén kanülön keresztül. Itt a jódtartalom miatt meleget érzel a vénádban egészen a válladig, de elmúlik körülbelül fél perc alatt. A szájízed furcsa lehet tőle, de más esemény nem történik. PET CT esetén mozdulatlanul fekszel bő fél órát, aztán megtapsolnak és mehetsz haza. Ezután is kerülni a gyerekeket és terhes nőket

Urulógia 2-4

Ez doktortól függ, hogy milyen periszkóppal áldotta meg a sors. Nekem pechem volt, mert egy albínó Dr. Shaqueill O'neill volt a kiválasztott. Olyan szépen megbábozott, hogy másnap stb is emlékeztem rá.

Kanül szúrás 2-4

Ez is attól függ, hogy hova szúrják. A kézfejtől egészen a felkarig vannak erek ahova beteszik. Kellemetlen érzés, főleg ha mellé megy, mert nem találják el az eret. Esetleg ha kézfejbe szúrják csont mellé.

Vékonytű biopszia - 4

A májkapumnál található csomóból kellett mintát venni, ami nem veszélytelen hiszen rengeteg mindent találhat el az orvos. Egészen furcsa, hogy a hasfal másik oldalán keresztül szúrtak meg. Az esetemben ultrahang vezérelt volt a beavatkozás, ami azt jelenti, hogy ultrahangnak a képén mutatják a megszúrandó cél területet. Mozdulatlanul kell lenni a beavatkozás alatt, hogy nehogy elmozduljon a kép. A szúrást követően csak aprókat lélegezhetsz, majd a mintavétel pillanatában már levegőt se vehetsz. Vicces volt, mert a nővér elfelejtett szólni, hogy lélegezhetek, én meg ott pusztultam éppen a padon. Kabaré volt :) Az erős hasfalam miatt a szúrás elég bizarr volt, mert a tű csak nehezen hatolt át rajta. Éreztem, hogy nyúlik ott belül valami, majd mikor sikerült a művelet a hasfalam felcsusszant a tűre. Életérzés.

Vastagtű biopszia - 5

Gyakorlatilag ugyanaz, mint a vékony tűs, csak a méret más. A beavatkozás ezért jobban fáj, helyi érzéstelenítés kapsz, de az önmagában nem sok. A fentebb leírtak miatt az erős hasfal itt is visszaköszönt, mint probléma. A doktorom bárhogy próbálkozott nem tudta átszúrni a tűvel a hasfalamat. Érdekes volt megélni, hogy egy vastag tűvel bökdösik az izmot, de végül az ötödik próbálkozás után feladta. Egy laza gondolattól vezérelve kért egy szikét, majd átvágta fél centi szélesen a hasamat. Ezzel nem lett volna semmi baj, ha nem vagyok ébren, de megnyugtattak, hogy csak egy tompa vágást fog érezni. Hááát, öööö nem.

Ez tompa fájást okoz:

baseball_uto.jpg

ez nagyon nem:

szike.jpg

Valami hasonlóval szúrtak

hero_celero_2.jpg

Maga a mintavétel, amikor a tű ugye "kitépi" a szövetet olyan, mintha valaki izomból gyomorszájon vert volna. No ezt megismételte az orvos és a két mintát félre rakta. A végén megjegyezte, hogy milyen szótlanul és nyugodtan viseltem. Illetve jelezte, hogy a hétvégén ne csináljak felüléseket. Maga a szúrás a lidokain miatt azért egészen kibírható, de a vágást kihagytam volna.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrhodgkin.blog.hu/api/trackback/id/tr957387698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása